Ziggy

Phlebodium Aureum Blue Star, Zinkvaren of Blauwvaren

Ziggy komt uit de regio Midden-Amerika tot het zuiden vande Verenigde Staten en groeit daar het liefst hoog in de kruinen van de bomen. Maar de stap van hun oorspronkelijk eomgeving naar jouw husikamer of kantoor is zeer klein. Ze passen zich moeiteloos aan en zijn makkelijk te houden in een leuk potje.

Verzorging


Phlebodium Aureums zijn gemakkelijk qua licht. Zolang er maar geen direct zonlicht is, is alles goed. 


Varens hebben het liefst een lichtvochtige grond. Controleer dus voor je water geeft of de grond niet te nat is.

Specificaties

 Zuurstofrijk  Huisdiervriendelijk

Ziggy, de Phlebodium Aureum, is waarschijnlijk het bekendste lid vande varen-familie. Je herkent hem aan de langgesteelde, diep ingesneden bladeren met een grijsblauwachtig waas.

Zinkvarens zoals Ziggy zijn in feite epifyten. Dat de betekent dat de soort in de vrije natuur op de takken van bomen leeft. Ze wortelen dus niet in de volle grond. Vanwege hun bijzondere leefwijze hebben ze speciale wortels die vooral bedoeld zijn om zich aan de takken te hechten, maar toch ook  om voedsel door op te nemen.

Ze zijn te vinden van de vochtige tropische wouden van Midden-Amerika tot in de enorme moerasbossen (‘the Everglades’) in Florida, USA. Ook op Sri-Lanka zijn ze inmiddels ingeburgerd.

Totale hoogte

Plantensoort

Kleur van de plant

Standplaats

,

Bloemen

Kind- en diervriendelijk

Luchtzuiverend

Zelf stekken mogelijk

Verzorging

Verzorging

Hoeveel water heeft Ziggy nodig? Zoals de meeste varens, vindt de zinkvaren het fijn om continue in een lichtvochtige grond te staan. Zorg er wel voor dat je niet te veel water geeft. Als er water aan de onderkant blijft staan, kunnen we wortels gaan rotten. Hierdoor kan de plant afsterven.

 

Geef de Phlebodium water aan de zijkant van de plant. Als je de Blauwvaren namelijk direct in het hart water geeft, kan dit leiden tot een kaal hart. We raden ook aan om de grond regelmatig te controleren. Steek hierbij je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond. Voelt de grond na 5 dagen nog heel nat aan, geef dan iets minder water. Is de grond na een paar dagen al droog, geef dan wat meer water.

 

Ziggy is makkelijk qua lichtbehoefte. Hij  stelt weinig eisen aan een standplaats, zolang er maar geen direct zonlicht is. Dit kan tot brandplekken en verkleurde bladeren leiden. Een standplaats met halfschaduw en indirect zonlicht is dus optimaal. Ook raden we aan de plant niet op een plek neer te zetten met veel tocht. Dit is niet goed voor de plant en vergroot de kans op ongedierte en ziektes.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ziggy” te beoordelen