Water geven

Algemene tips

BELANGRIJKE TIP ALVORENS JE JOUW PLANTJES WATER GEEFT

Zorg ervoor dat je jouw plantjes na ontvangst niet meteen water geeft.
Ze hebben net een lange, zware en donkere rit achter de rug, waardoor ze extra kwetsbaar zijn.
Water toevoegen op een moment van kwetsbaarheid, zorgt ervoor dat je plantje ziek wordt en sneller het leven laat.
Wacht dus steeds enkele weken alvorens je jouw plantje water geeft.

Het is voor veel mensen aanlokkelijk om je plantjes te vaak en te veel water te geven. Dit zorgt echter sneller voor een slechte ‘gezondheid’ van je plantje. Wacht bij twijfel dus liever langer.

Hoe vaak moet ik een vetplant of cactus water geven?

De basisregel voor vetplanten en cactussen is: beter te weinig water dan te veel water. De meeste succulenten sterven namelijk vrij snel door een teveel aan water.

Er zijn geen vaste waterperiodes aangezien dit afhankelijk is van diverse omstandigheden: temperatuur, plaats, licht, seizoen, … Kijk dus voor alle zekerheid steeds na of de potgrond volledig is opgedroogd alvorens opnieuw water te geven.

In het algemeen gelden volgende regels voor het water geven van je vetplant of cactus:

  • Probeer je plantjes water te geven in de ochtend of in de voormiddag, zodat ze nog voldoende kunnen genieten van zonlicht.
  • Geef in de zomerperiode (groeiperiode) af en toe een grote scheut water water. (Gem. om de 4 weken)
    Succulenten hebben meer water, meer licht en hogere temperaturen nodig in de groeiperiode.
  • In de winterperiode (vanaf oktober) kan je in de meeste gevallen best een droge rustperiode inlassen van enkele maanden. Let op: de omstandigheden in huis spelen hier ook een belangrijke rol. Bij hogere temperaturen door het verwarmen, kunnen je plantje sneller uitdrogen.
    De beste omstandigheden tijdens de rustperiode is een koelere vorstvrije omgeving. Hierbij is het aangeraden om je plantjes weg te halen uit een warme omgeving en te plaatsen op een koele plek (bvb: berging, garage, hal, slaapkamers, …)
  • Geef pas opnieuw een grote scheut water wanneer de grond volledig opgedroogd is (min. 3/4de droog), anders gaan de wortels rotten.
    Om dit te controleren hef je voorzichtig de vetplant of cactus omhoog uit de pot. Zo zie je of de volledige grond rond de plant opgedroogd is, of toch nog vochtig (en dus donkerder van kleur) is.
  • Als je wil voorkomen dat je plantje begint te rotten wegens overtollig water, haal dan je plantje uit de sierpot en zet het één uurtje (max. 2 uurtjes) in een bodem met water. Dit kan eenvoudig in de lavabo.
  • Vetplantjes met dunnere bladeren hebben in het algemeen vaker water nodig dan vetplantjes met dikkere bladeren. Planten met dikkere bladeren kunnen meer water opslaan waardoor ze minder snel water nodig hebben. LET OP: vetplantjes zijn altijd overgevoelig aan een teveel aan water. Dit geldt ook voor vetplanten met dunnere bladeren!

BELANGRIJKE TIP
Zorg er altijd voor dat je het overtollige water in de (sier)pot steeds weggiet uit het potje! Anders zullen de wortels van de vetplant of cactus rotten en zal je kamerplant sterven aan een eenzame dood. Kijk dit dus zeker na bij twijfel.

Groeiperiode (zomer)

  • Meer water
  • Veel (zon)licht
  • Hogere temperaturen
  • Activiteit
    (groei & bloei)
 

Rustperiode (winter)

  • Geen tot heel weinig water
  • Weinig (zon)licht
  • Lage temperatuur (tussen 6° à 8° C) – Bvb in hal, berging, garage, slaapkamer, …
  • Winterrust

Kraantjeswater vs regenwater

Planten hebben een voorkeur voor regenwater op kamertemperatuur. Regenwater of putwater bevat namelijk minder kalk en mineralen dan kraantjeswater waardoor het gezonder is voor jouw planten.

Uiteraard mag je jouw kamerplanten ook water geven met kraantjeswater… Maar als je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van regenwater, gun hen dan ook regenwater of putwater. Je kamerplanten zullen je dankbaar zijn. ?

Naast de waterkeuze raden we ook steeds aan om het water op kamertemperatuur te laten komen.
Dit kan je bijvoorbeeld doen door reeds water in je gieter te doen voor de volgende gietbeurt.

Hoe weet ik zeker of mijn vetplant of cactus al water nodig heeft?

Er zijn twee eenvoudige manieren om te controleren of je een cactus of vetplant water moet geven:

  1. Het is een typische eigenschap van een succulent om water op te slaan in de plant en bladeren.
    Druk tussen twee vingers voorzichtig op de bladeren. De bladeren van de vetplant moeten veerkrachtig zijn (cfr. Er zit nog voldoende water in de bladeren). Als de blaadjes vrij slap aanvoelen en er verschrompeld uitzien, heeft de vetplant waarschijnlijk wat water nodig. Volg uiteraard ook steeds stap 2 bij mogelijke twijfels.
  2. Hef voorzichtig de vetplant of cactus omhoog uit de pot.
    Zo zie je of de volledige grond rond de plant opgedroogd is, of toch nog vochtig (en dus donkerder van kleur) is. Pas als de grond volledig droog is mag je hem opnieuw een scheut water geven, anders gaat de plant rotten.

Wanneer moet je geen actie ondernemen?

  • De potgrond van je plantjes is nog niet volledig opgedroogd. Laat de potgrond volledig opdrogen alvorens opnieuw water te geven.
  • Het rustseizoen (winterperiode) is het perfecte moment om je plantje de nodige rust te gunnen. Geef dus geen tot weinig water, minder licht en lagere temperaturen (6° à 8° C is voldoende).
  • De vlezige bladeren voelen stevig en knapperig aan tussen je vingers dankzij het water dat wordt opgeslagen in de bladeren. Bij het plooien van de bladeren zullen de bladeren openbarsten.

Tekenen bij te veel water

  • Zachte gerimpelde bladeren.
    Je kan de zachte en vochtige bladeren vlot plooien zonder een knapperig gevoel tussen de vingers.
  • Zwarte rot laag op de stengel / stam.
  • Bladeren vallen er gemakkelijk af.

Tekenen bij te weinig water

  • Droge en lichtjes knapperige bladeren (dun & verschrompeld). Je kan de bladeren niet vlot plooien, doordat de droge bladeren sneller verbrokkelen.
  • Plant groeit niet meer verder.
  • Stengel / stam is vernauwd.

Het is eenvoudiger om je vetplant of cactus te redden bij te weinig water dan bij te veel aan water. Bij twijfel raden we steeds aan om te wachten met water geven.

Haal desnoods je kamerplant eens uit de pot om te kijken of de aarde voldoende droog is (liefst volledig opgedroogd of toch minstens 3/4de droge potgrond). Dit kan je zien aan de kleur van de aarde: lichter (droog) vs donkerder (nat).

Is het tijd om water te geven? Zorg dan dat je water op kamertemperatuur geeft. Liefst van al maak je gebruik van regenwater indien mogelijk. Regenwater bevat namelijk minder kalk en mineralen dan kraantjeswater. Veel kalk en mineralen zijn namelijk niet zo goed voor de gezondheid voor je vetplanten en cactussen.

Moet ik af en toe water verstuiven op mijn vetplanten en cactussen?

Net zoals jij houden je vetplantjes, cactussen en overige kamerplanten al wel eens van een frisse douche. Je plantjes af en toe besproeien met wat water zorgt ervoor dat het stof van de blaadjes gaat en dat ze hun frisse kleur behouden. Daarnaast helpt het ook bij drogere lucht om je plantjes voldoende vochtig te houden.

PS: liefst het water eventjes op kamertemperatuur laten staan, zodat het niet te fris wordt voor je plantjes. Is het daarnaast mogelijk om regenwater op kamertemperatuur te gebruiken? Dan hebben je plantjes hier een absolute voorkeur voor!

Accessoires

Design gieter

12,95 incl. btw