Hoe verzorg ik mijn mini plantjes?

Algemene tips

Verzorgingstips voor jouw mini plantjes

De kleine vetplantjes en mini cactussen van Plantiful.be zijn populair als attentie bij een geboorte, een huwelijksfeest, als relatiegeschenk of voor diverse andere gelegenheden.

Heb jij ook het geluk gehad zo’n mini plantje in ontvangst te mogen nemen?
Dan is het nu natuurlijk aan jou om het plantje zo lang mogelijk in leven te houden en om het verder te laten groeien.

We zetten even de belangrijkste verzorgingstips op een rijtje voor jou.

 

Standplaats: zonlicht

Vetplantjes en cactussen hebben het over het algemeen veel (zon)licht nodig.
Plaats ze daarom in de buurt van een raam zodat ze voldoende zonlicht kunnen opvangen. Met half-zon kunnen de mini plantjes ook overleven.

Zet je ze op een schaduwrijke plaats, dan gaan ze sneller hun kleur verliezen en is de kans reëel dat je plantje na een tijdje sneller dood zal gaan.
Heb je niet de mogelijkheid om je plantje steeds in de buurt te plaatsen van zonlicht? Probeer dan af en toe je plantje van plaats te veranderen, door het geregeld in zonlicht te plaatsen.

Plantjes met te weinig zonlicht, zullen veel moeite doen om voldoende licht op te vangen. Daarom zal je merken dat bepaalde plantjes richting de zon groeien. Draai ze daarom af en toe om om, zodat de plantjes minder scheef groeien.

Merk je dat je plantje kleur en dikte verliest vetrekkend van beneden uit naar boven? Dan is de kans groot dat je plantje dringend nood heeft aan meer zonlicht.

Water: verdrinkingsgevaar!

Vetplantjes behoren, net zoals cactussen, tot de groep van de succulenten en hebben als eigenschap dat ze vocht opslaan in hun bladeren. Door de waterreserve in hun bladeren hebben ze dan ook niet veel nood aan water.

Geef ze gemiddeld één keer per maand een flinke scheut water. Geef best niet vaker water, want dan is de kans groot dat je plantje dood gaat. TIP: Beter te weinig water dan te veel.

Hoe geef je water? Haal het plantje uit zijn sierpotje en zet het gedurende 15 minuten in een reservoir met daarin 2-3 cm water. Het plantje zal het nodige water opnemen. Laat het plantje daarna nog enkele minuten uitlekken en zet het weer op z’n plaats.

Staat het plantje vlak achter het raam en is het volop zomer? Dan mag je tijdens de zomermaanden iets vaker water geven (om de twee weken). Controleer hiervoor wel steeds of de grondkluit van je plantje zo goed als volledig droog is alvorens water bij te geven, anders gaat het vetplantje rotten.

Zorg er ook steeds voor dat er nooit water in de rosette van je plantje blijft staan. Anders gaat het vetplantje ook rotten.
Om dit te vermijden, raden we aan om het plantje uit zijn sierpotje te nemen en ongeveer 5 minuutjes in een bodem met water te plaatsen, het water niet hoger dan één à twee vingers. (bvb in je wastafel).

Je kan je plantje ook water geven met een gieter, maar let dan enkel eventjes op dat er geen water op de bodem van je sierpotje blijft staan. Anders zal je plantje beginnen rotten. (zwarte verkleuring).

Plantje verpotten

Heb je jouw mini vetplantje of mini cactusje met veel liefde en zorg behandeld?
Dan kan het na een tijdje nodig zijn om je succulentje te verpotten naar een grotere pot zodat hij verder kan groeien.

Alles wat je wil weten over het verpotten van vetplantjes en cactussen kan je lezen op onze pagina over verpotten.

Welk soort plantje heb ik gekregen?

Dat is helaas moeilijk te zeggen. De mini vetplantjes en cactussen die we verkopen voor gelegenheden bestaan uit tientallen verschillende uitéénlopende soorten.

Kijk gerust eens rond op onze webshop, misschien herken je wel één van de plantjes in het Plantiful aanbod.