Cohen

Tradescantia Zebrina Violet, Vaderplant of Dwalende Jood

Cohen, niet te verwarren met Leonard, komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden in Midden-Amerika en heeft fijne bladeren die soms donker, soms groen of zelfs paars of goudkleurig zijn. Makkelijk in de omgang, prachtige bladeren, een naam die een beetje zingt – met Cohen haal je een succesnummer in huis. Hallelujah!

Verzorging


Zet Cohen op een plaats met indirect licht, maar niet te donker, anders gaan de bladeren donker worden.


Geef matig water zodat de wortels niet in het water blijven staan.

Specificaties

 Zuurstofrijk  Huisdiervriendelijk

1 + 1 gratis

De vlezige bladeren zijn zeer aantrekkelijk, hebben een brede langwerpige vorm, donker en licht gekleurd groen, grijs en paars. Soms bloeit de plant met kleine witte of roze bloempjes.

Het verhaal van Tradescantia komt voort uit de Middeleeuwse bijnaam: Dwalende Jood. Er zijn verschillende versies van, maar ze komen allemaal neer op het feit dat er een man (soms heet hij Cartaphilus, soms Malchus, en soms Ahasuerus) zou zijn die al sinds de kruisiging van Jezus Christus in leven is en in leven moet blijven tot de Messias terugkeert op aarde. Het element van onsterfelijkheid duidt op het feit dat deze woonplant een zeer optimistisch karakter heeft en inderdaad kans ziet overal naar toe te dwalen als je hem goed verzorgt.   

Hoewel het geen vetplant is, zijn de stengels wel in staat om aardig wat vocht op te slaan. Geen zorgen dus als je eens vergeet om Cohen water te geven. 

De plant is genoemd naar John Tradescant Sr, een tuinman in dienst van de Engelse koning Karel I door zijn zoon John Jr, botanicus en ontdekkingsreiziger. De plant veroverde rond 1662 Europese hoven en bleek zo makkelijk te vermeerderen dat het een van de weinige vroege kamerplanten is die ook al vrij snel in ‘gewone’ huiskamers stond.

Totale hoogte

Plantensoort

Kleur van de plant

, ,

Standplaats

, ,

Bloemen

Kind- en diervriendelijk

Luchtzuiverend

Zelf stekken mogelijk

Verzorging

Je kunt de Tradescantia het beste een keer per week water geven. De grond mag gerust tussen de gietbeurten wat opdrogen. Als de plant wat langer droog staat gaan de bladeren slap hangen, dit is het teken dat de plant echt nodig water moet krijgen. Als de plant vervolgens weer water krijgt zullen de bladeren meestal weer herstellen, zorg er alleen voor dat het geen gewoonte wordt. Op een lichtere plek zal de plant meer water nodig hebben dan als de plant op een donkere plek staat. Ook de grootte van de plant heeft hier invloed op.

De Tradescantia staat het liefst op een plek met veel licht, zonder te veel direct zonlicht. De ideale plek is tussen zonnig en halfschaduw in. De Tradescantia soorten met wat lichtere bladeren kunnen op een zonnigere plek staan dan de soorten met iets donker blad. Let wel op dat je de plant na aankoop niet direct op een zonnige plek zet. Laat de plant eerst een paar dagen acclimatiseren op een plekje met halfschaduw. Als het blad verkleurd kan het dat de plant te licht staat, zet dan de plant iets verder van het raam.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cohen” te beoordelen