Sis

Calathea Triostar of Pauwenplant

Sis en de rest van de Calathea familie zijn niet van de gemakkelijkste. Ze durven nogal veeleisend te zijn qua verzorging, maar betalen je die moeite direct terug in schoonheid. Calathea’s zijn gewoonweg spectaculaire planten, met subtiele kleuren en prachtige bladvormen. 

Sis, de Calathea sanguinea Triostar is een prachtige kamerplant met groene, witte en rode kleuren. ‘s Avonds geniet je van de bietrode kleur van de onderkant van de bladeren van deze en overdag van de groene bovenkant met vanillekleurige streepjes.

Verzorging


Calathea’s hebben weing licht nodig. Een raam op het noorden is perfect, zolang er maar niet teveel direct zonlicht op de balderen kan vallen.


Calathea’s hebben relatief veel water nodig, controleer daarom vaak of de aarde vochtig genoeg is. Geef altijd in kleine hoeveelheden water

Specificaties

 Zuurstofrijk  Huisdiervriendelijk

Sis, en bij uitbreiding alle planten uit de Calathea familie, is niet de gemakkelijkste thuis. Calathea’s durven nogal veeleisend te zijn qua verzorging, maar betalen je die moeite direct terug in schoonheid. Calathea’s zijn gewoonweg spectaculaire planten, met subtiele kleuren en prachtige bladvormen. Geen kamerplant voor beginners, maar ontzettend fotogeniek.

Calathea’s zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, uit het Amazone gebied en groiene daar in de schaduw van het regenwoud.

Het meest bijzondere aan een Calathea is dat de bladeren ‘s nachts sluiten en ‘s morgens weer opengaan. Dat gaat gepaard met het nodige “lawaai”, het geruis van de bladeren zorgt al eens voor verwarring thuis.Hierdoor staat de plant ook wel bekend als ’the living plant’. Calathea’s danken hun naam aan het Griekse woord ‘kalathos’. Dit betekent korf of mandje en doelt op de bladeren van de plant.

Totale hoogte

,

Plantensoort

Kleur van de plant

Standplaats

,

Bloemen

Kind- en diervriendelijk

Luchtzuiverend

Zelf stekken mogelijk

Verzorging

Sis heeft weinig licht nodig. Plaats de hem op een standplaats met (half) schaduw zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht is schadelijk voor de plant en zal leiden tot bruine randen op de bladeren. Daarnaast wil Sis wel graag een hoge luchtvochtigheid. Behoud daarom afstand van radiatoren en vermijdt  tocht. De Calathea staat graag in een warme ruimte.

De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kun je het beste een afstand van twee tot vier meter aanhouden. Voor een raam op het zuiden is een afstand van drie tot vier meter aan te raden.

Nox verbruikt relatief veel water. Je kunt de Calathea het beste regelmatig kleine hoeveelheden water geven. In de zomerperiode is het verstandig om de plant tweemaal per week water te geven. In de winter mag je gerust wat minder vaak water geven. Het is van belang dat de Calathea in lichtvochtige grond staat, zonder dat er hierbij een laag water onder in de pot vormt. Door zijn oorsprong uit het vochtige Amazone regenwoud is het van belang dat de grond nooit uitdroogt.

Door je vinger in de grond te steken, kan je eenvoudig voelen of de grond nog vochtig is. Begint de grond op te drogen, dan geef je de plant opnieuw water. Wanneer de plant slap gaat hangen, is dit een duidelijk signaal dat de Calathea te weinig water heeft gekregen. Na het water geven zal de plant weer overeind komen, mits de plant niet te lang droog heeft gestaan. Ook krullend blad is vaak een teken dat de plant dorst heeft.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sis” te beoordelen