Benji

Ficus Benjamina Exotica of Treurvijg

Je kent Benji vast. Hij woont bij vele gezinnen in de woonkamer en is daar vaak de grootste kamerplant die je vindt. Benji wordt 1,5 tot 2 m hoog en heeft honderden donkergroene blaadjes. Onze vriend heeft een fraai gedraaide stam, dat geeft hem wat extra cachet.

 Zuurstofrijk  

Verzorging


De grond van een Ficus dient altijd licht vochtig te zijn, zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het is daarom verstandig om kleine hoeveelheden water per keer te geven.


Het belangrijkste bij de standplaats is dat deze jaar in, jaar uit hetzelfde is. Verder zal een Ficus Benjamina over het algemeen het fraaist zijn op een vrij lichte plaats, uit de volle zon.

Geen zakdoek nodig, Benji brengt je helemaal niet aan het wenen. De naam treurvijg komt door de blaadjes die vaak naar beneden hangen en er “treurig” uitzien. Benji komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en tropisch Australië en is een van de meest voorkomende kamerplanten. 

Benji is een sterke en gemakkelijke kamerplant, maar het is niet echt een snelle groeier. Hij vormt na soms wel tientallen jaren aardige, bossige of zelfs struikachtige boompjes van maximaal een meter of drie hoog.

Plantensoort

Totale hoogte

Doorsnede pot

Kleur van de plant

Standplaats

,

Kind- en diervriendelijk

Bloemen

Zelf stekken mogelijk

Verzorging

Dit zijn sterke en betrouwbare kamerplanten, die het tientallen jaren kunnen uithouden in de woonkamer. Op den duur kunnen deze ficussen zich aan allerlei verschillende omstandigheden aanpassen, zolang die maar min of meer constant zijn. Verandering voorkomen is daarom eigenlijk het belangrijkste bij de verzorging.

Water: Ficus benjamina mag vrij veel water hebben: ruim in de zomer, matig in de winter. De potgrond moet continu licht vochtig zijn, maar niet nat. Zorg dat er geen water in de pot blijft staan; deze planten kun je beter iets te droog dan iets te nat houden. 

Zon: Het belangrijkste bij de standplaats is dat deze jaar in, jaar uit hetzelfde is. Verder zal een Ficus benjamina over het algemeen het fraaist zijn op een vrij lichte plaats, uit de volle zon. Omdat deze planten van nature sterk naar het licht toe groeien, is het daarnaast van belang dat het topje van de kroon niet te zeer in de schaduw staat, want het model en de groei zullen daar onder te lijden hebben.

Onderhoud: Benji heeft weinig verzorging nodig. Verwijder afgestorven bladeren onderaan de plant zodat er ruimte komt voor nieuwe bladeren.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Benji” te beoordelen