5 tips voor een topconditie van jouw vetplanten of cactussen
Heb je vetplanten of cactussen in huis, maar heb je toch het gevoel dat ze niet in topconditie zijn? Deze kamerplanten zijn nochtans heel eenvoudig te houden.
We lijsten de vijf meest voorkomende fouten op die mensen doen bij de verzorging van hun succulenten. Hou je aan dit lijstje en je vetplantjes komen zo weer in topconditie!
1. De foute vetplantjes
Er zijn zowel vetplanten voor binnenshuis als buitenshuis. Wanneer je dus nieuwe plantjes koopt is het belangrijk om even te kijken of het buiten- of binnenplanten zijn. Vetplantjes voor buiten, zoals de sempervivum, zijn niet geschikt voor binnen, en omgekeerd.
De vetplantjes en cactussen die je online kan kopen op Plantiful.be zijn enkel geschikt voor binnen.
2. De foute manier van water geven
De meeste vetplanten gaan dood door te veel aan water. Hou daarom steeds de gouden regel in het achterhoofd: 1 keer per maand een flinke scheut water geven. In de winter kan je zelfs een droge periode inlassen door enkele maanden geen water te geven.
Zorg er ook voor dat tussen elke gietbeurt de wortelkluit zeker helemaal opgedroogd is. Of de wortelkluit droog is kan je best controleren door de plant voorzichtig uit de pot te heffen en te kijken of de grond donker (= vochtig) of licht (= droog) van kleur is.
De beste manier om vetplanten en cactussen water te geven is om de plant uit de bloempot te halen, en gedurende 30 minuten tot een uurtje in een bodempje water te zetten van enkele centimeter, bijvoorbeeld in je lavabo of spoelbak. Zo zuigt de aarde en de plant voldoende vocht op en kan je ook niet te veel water geven.
LET OP: Zorg dat er nooit water onderaan in je bloempot blijft staan want dan gaan de wortels gegarandeerd rotten!
3. Te weinig zonlicht
Vetplanten hebben vrij veel zonlicht nodig. De ene soort al wat meer (bijvoorbeeld de Echeveria’s) dan de andere (bijvoorbeeld Haworthia’s). Zorg er daarom voor dat je vetplanten steeds voldoende zonlicht krijgen (direct, of liever indirect).
Heb je toch wat donkerdere plaatsen in huis? Maak dan een maandelijks doorschuifsysteem waarbij je er voor zorgt dat alle planten om de beurt aan het raam komen.
Hebben je planten te weinig licht? Dan verliezen ze als eerste hun kleuraccenten en worden ze doffer qua kleur. Je echeveria’s zullen omhoog groeien in een poging om meer licht te vangen.
4. De foute potgrond
Proficiat! Je bent al in de fase gekomen dat je je kamerplant hebt kunnen verpotten, omdat hij te groot is geworden. Je kan hiervoor beter geen gewone potgrond gebruiken voor je succulent als je hem verpot naar een grotere pot.
Gewone potgrond heeft niet de juiste bodemwaardes en voeding in zich om de vetplant goed verder te laten groeien.
Gebruik daarom speciale potgrond voor cactussen en vetplanten wanneer je je vetplanten gaat verpotten.
5. Te veel zorgen maken
Je wilt natuurlijk dat je prachtige vetplantjes zo lang mogelijk in leven blijven. En daarom schenk je ze alle aandacht voor onderhoud. Maar misschien is dat net het probleem. Een vetplant is een sterke plant die gewoon is om in gure omstandigheden te overleven.
Als je te veel met je succulenten bezig bent, heb je ongetwijfeld de neiging om regelmatig (en dus te veel) water te geven, met alle gevolgen van dien.
Laat je vetplantje dus maar gewoon zijn ding doen, zodat jij alleen maar moet genieten van al dat moois van moeder natuur.
Nog vragen over de verzorging van je vetplanten en cactussen? Kijk dan bij onze uitgebreide verzorgingstips voor cactussen, verzorgingstips voor crassula’s, verzorgingstips voor echeveria’s, verzorgingstips voor haworthia’s of verzorgingstips voor aloë’s.
Veel plezier met je plantjes!