Maak kennis met de Sempervivum vetplant voor buiten: 6 dingen die je moet weten.

6 weetjes over vetplanten voor buiten

Bij Plantiful kan je nu ook vetplanten voor buiten kopenZijn Sempervivums nieuw voor je? Zaken die je altijd al hebt willen weten, maar nooit hebt durven vragen? Geen probleem. We leggen je graag de basics uit van deze prachtige vetplant voor buiten!

1. De prachtige naam

Wij spreken over de Sempervivum, maar andere benamingen voor deze plantensoort die je regelmatig hoort zijn huislook, donderblad en donderbaard.

Van waar die donder? Voor de aanleg van groendaken worden bijna altijd Sempervivum vetplanten gebruikt. Het “donderblad” dat op het dak ligt, beschermt de huizen tegen de donder en bliksem van de god Donar (zo wil de legende toch). Persoonlijk zouden we de planten niet inzetten als bliksemafleider ?

De plant is een geslacht van de succulenten uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae).

Als we de Latijnse naam Sempervivum gaan ontleden krijg je de woorden “Semper” (altijd) en “Vivus” (levend). Daarmee is ineens ook de belangrijkste eigenschap van deze plant (net zoals vele vetplanten) verklapt: de plant is super eenvoudig in onderhoud en ziet altijd groen.

2. Eén naam, vele vormen en kleuren

Er is niet “één Sempervivum vetplant”. Sempervivum is een verzamelnaam voor heel veel verschillende variaties. Wij bij Plantiful houden het liever eenvoudig op Sempervivum als verzamelnaam.

Omdat er zoveel variaties zijn, zijn er ook verschillende vormen. Sommigen bestaan uit rozetten, anderen uit kleine bolletjes die precies aan elkaar geplakt zijn.
Sommigen hebben ook webben (om zich te beschermen tegen regen en vocht). Ook hiervan is de uiting vaak uitéénlopend: wollig, glanzig, fluweel, spinachtige webben, … Sommigen voelen ook echt plakkerig aan.

Tot slot moet je weten dat er door al die verschillende varianten, ook verschillende kleuren zijn. Sommigen zijn bijna helemaal zwart, anderen lichtgeel, rood, oranje bruin, purper, grijs en natuurlijk vele tinten van groen.

3. Een echte kameleon

De Sempervivum vetplanten voor buiten zijn echte kameleons. Ze zijn niet alleen beschikbaar in verschillende kleuren (groen, rood, wit, …), de meesten veranderen per seizoen ook van kleur. De kleuren komen het meeste tot uiting in de lente en de herfst. Zo kan de plant die je vandaag online koopt bij Plantiful, er bijvoorbeeld in de winter heel anders uit zien. Spannend hé, die wonderen der natuur!

4. Inclusief bloemen

Vetplant met gekleurde bloemen

De Sempervivum is een vetplant die in de periode van april tot augustus ook bloemen krijgt. De plant moet daarvoor wel 2-3 jaar oud zijn.
Vanuit de centrale rozet begint een bloem, die dan op een stengel van 10cm tot 15cm hoog groeit. Na de bloeiperiode sterft de bloem af en mag je deze verwijderen (inclusief stengel). Ook het moederplantje (het centrale stukje van waaruit de bloem vertrokken is), sterft af. De scheuten rondom de moederplant groeien nadien verder dicht.

De kleur van de bloemen varieert van soort tot soort, maar meestal hebben de bloemen een roze, lichtgele tot witte kleur.

5. Typisch gebruik

Trendy terrasplant in volle zon

De eigenschappen van deze Sempervivum vetplanten maken dat ze veel gekozen worden als terrasplant of balkonplant. Je ziet ze dan ook vaak op balkons van appartementen aan zee. Ze kunnen tegen volle zon, en hebben weinig tot geen onderhoud nodig.

Vetplantjes voor buiten

Je herkent de planten ook vaak op groendaken of in rotstuinen.
Daarnaast worden ze regelmatig gebruikt tussen andere planten in de tuin, of aangeplant langs een tuinpad.

Vetplantjes in pot

De echte groene vingers gaan aan de slag om met verschillende Sempervivums een minituin te maken in een kuip of schaal.

6. De onderhoudsvriendelijke winterharde terrasplant

Terrasplanten zonder onderhoud

Net zoals de vetplanten voor binnen, is de Sempervivum de ideale terrasplant of balkonplant. Je kan hem uiteraard ook gewoon in de tuin zetten.
Deze buitenplant is erg onderhoudsvriendelijk en hoeft eigenlijk geen aandacht. Bovendien is hij winterhard.

De enige vereiste is dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Liefst minstens 4 tot 6u per dag. Anders verliest de plant zijn kleuren.

Extra water geven is in principe niet nodig. Als je hem in een pot plant, zorg dan dat het water vlot weg kan en voorzie steenslag onderaan in de pot.

Zet deze vetplanten voor buiten zeker niet binnenhuis. Ze verliezen hun kleuren, worden flets, en bovendien verzwakt de plant.

Sempervivum planten online kopen?

De Plantiful vetplantjes & cactussen worden met veel liefde verzorgd en verpakt.
Jouw gekozen plantjes worden hand-picked geselecteerd uit de serres van onze Belgische kweker.

Alvast een selectie van enkele Sempervivum vetplanten voor buiten die je online kan bestellen:

Sempervivum vetplanten

Bianca

12,95 incl. btw

Sempervivum vetplanten

Piros

12,95 incl. btw

Sempervivum vetplanten

Greet

12,95 incl. btw