Komt je Echeveria omhoog?

Verzorgingstip: Komt je Echeveria omhoog?

De Echeveria vetplant is een klassieker onder de vetplanten. De rozetvormige plant, vaak in vele kleuren en accenten, en in mooie symmetrie, is een fantastische vetplant, maar binnen de categorie van vetplanten één van de moeilijkere qua verzorging. Desalniettemin, nog steeds een stuk eenvoudiger dan de doorsnee kamerplant.

Typisch in de winterperiode is dat de Echeveria in de kern omhoog begint te groeien en zo zijn mooie platte vorm verliest. Het feit dat de winterdagen weinig zonlicht opleveren is hier één van de belangrijkste redenen voor. De plant kruipt bijna letterlijk naar het licht toe.

Wat moet je in zo’n geval doen?

Geef de vetplant vooral geen extra water!

Als je jouw Echeveria in deze periode nog water zou geven, is de kans heel groot dat de plant dood gaat, of blijvend misgroeid wordt. Je kan gerust tussen november en maart deze plant helemaal geen water geven, zodat hij vanaf de lente weer wakker kan schieten. LET OPlees ook de nodige tips rond het water geven van jouw planten.

Het beste wat je dan nog kan doen, is de vetplant in de buurt van een raam plaatsen zodat hij een flinke daglichtkuur krijgt. Hierbij is het wel belangrijk om plaatsen met tocht te vermijden.

Is de plant toch al flink naar boven vergroeid?

Dan laat je de plant best zoals hij is.
Hij zal gewoon verder groeien, ondanks de vervormde rozet.

Wil je toch ingrijpen?

Dan kan je volgende actie nog proberen, maar dat is volledig op eigen risico. De slaagkansen zijn gering, en enkel haalbaar indien alle omstandigheden perfect zijn voor de plant (voldoende licht, de juiste temperatuur en de juiste waterhoeveelheden). De enige periode waarin je dit kan proberen is de lente of zomerperiode.

Snij de uitgegroeide rozet voorzichtig af, maar zorg dat er nog een krans van bladeren is onder de snijwonde. Na verloop van tijd zal de onderste krans van de Echeveria terug een 2 à 3 scheuten geven. Dit zou de start kunnen zijn van een mooie nieuwe rozet.

We moeten je dan ook niet vertellen dat dit een proces is dat veel geduld zal vergen, en niet zonder risico is.
Ook hier blijft de boodschap: slechts één per maand een beetje water geven en heel veel zonlicht.