Zijn planten fiscaal aftrekbaar?

JA! Planten die je aankoopt op je zaak zijn fiscaal aftrekbaar. We leggen je even uit hoe dat juist in elkaar zit.

Het jaar loopt bijna ten einde en dan kijken ondernemingen en boekhouders vaak al eens rond waar er nog wat extra nuttige onkosten gemaakt kunnen worden na een goed jaar vol zakelijke successen en misschien net-iets-te-veel-winst.

Steek eens een cactus in de boekhouding

Planten op kantoor zorgen niet alleen voor gezelligheid, ze zijn ook goed voor de gezondheid. Ze zuiveren de lucht, en het is ook wetenschappelijk bewezen dat ze stressverlagend werken. En minder stress, zijn gelukkigere werknemers.

Of je nu een groot bedrijf, een middelgrote KMO of een kleine zelfstandige bent… Indien je een eigen BTW-nummer bezit, kan je de aankoop van planten (cactussen horen ook daarbij) in je boekhouding inbrengen als onkost.

Zowel de BTW als de kost van de plant zijn beide 100% aftrekbaar.

“Een vetplant of cactus? Geen probleem voor de fiscus!”

De hippe cactussen en trendy vetplanten zijn zonder twijfel een leuk en opvallend accessoire op kantoor dat ook door uw bezoekende klanten opgemerkt zal worden.

Ook als relatiegeschenk

Wil je een origineel en leuk relatiegeschenk geven aan klanten en leveranciers?

Al eens aan miniplantjes of minicactussen gedacht? Heel erg leuk, origineel en de kans is heel groot dat ze voor lange tijd op de bureau van je zakenrelaties belanden, waardoor je zaak top-of-mind blijft.

Hoe zit dat nu ook alweer, de aftrekbaarheid van relatiegeschenken?

Voor relatiegeschenken lager dan € 50 / stuk (excl. btw), is de btw 100% aftrekbaar. De kost van de plant op zich is slechts voor 50% aftrekbaar.

Echter, wanneer de relatiegeschenken gepersonaliseerd worden (bijvoorbeeld door je logo te laten graveren op onze bijhorende houten plantenlabels), dan gelden deze geschenken echter als promotiemateriaal, waardoor alles weer 100% aftrekbaar wordt.

Chlorophytum

Mouk

€19,00 incl. btw

Sempervivum vetplanten

Tess

24,00 incl. btw

Sempervivum vetplanten

Yara

23,00 incl. btw

Sempervivum vetplanten

Luuk

24,00 incl. btw

Sempervivum vetplanten

Daan

19,00 incl. btw

Sempervivum vetplanten

Noah

28,00 incl. btw

Sempervivum vetplanten

Liam

22,00 incl. btw

Anthurium

Kevin

45,00 incl. btw

Hoe kunnen we je helpen?

Bestel je gewenste vetplanten en cactussen online op onze webshop. Vul tijdens het afronden van de bestelling zeker je BTW-nummer in en je krijgt automatisch een factuur voor je aankoop.

Wil je liever een voorstel op maat voor een maandelijks plantenabonnement, of ben je op zoek naar gepersonaliseerde plantjes als relatiegeschenk of promotiemateriaal? Neem dan contact met ons op via hello@plantiful.be of via ons contactformulier.

Dit artikel kwam mede tot stand door fiscaliteit & boekhouding Fibola.