Met deze tips overleven jouw kamerplanten de winter

Tijdens de donkere winterperiode is het niet altijd even eenvoudig om je kamerplanten in een goede conditie te houden. We geven je graag enkele tips waarmee je je vetplanten en cactussen in topconditie kan houden tijdens de wintermaanden, maar de tips gelden ook zeker voor andere kamerplanten.

1. Weinig water

Ook planten gaan in de winter in een soort van winterslaap. Ze hebben daarom tussen november en februari weinig water nodig. Cactussen hoef je zelfs helemaal geen water te geven in deze periode. Je vetplanten geef je niet meer dan één keer per maand een beetje water, maar zelfs om de twee maanden kan geen kwaad in deze periode.

Geef je ze vaker water gaan ze rotten en dood.
Gebruik in deze periode zeker geen voedingsmiddelen en meststoffen bij je planten!

2. Een plaatsje bij het raam

Vetplanten en cactussen hebben, net zoals vele kamerplanten, graag voldoende licht. In de wintermaanden zijn de dagen echter kort en het zonlicht helemaal niet zo krachtig waardoor sommige planten op hun normale plaats in huis te weinig daglicht krijgen. Daardoor verliest het plantje niet alleen zijn kleuren maar is de kans op sterfte ook groter.

Zoek daarom best een plaatje bij het raam zodat je kamerplanten toch een flinke portie daglicht kunnen opnemen. Maar let op: heb je koude ramen (door bijvoorbeeld enkel glas) of is er veel tocht in de buurt van je raam? Zoek dan toch maar beter een ander plaatsje want deze koude temperaturen of tocht kunnen een negatief effect hebben op de plant.
Ook omgekeerd is waar: is er onder je venster een chauffage die een hele dag lang volop warmte afgeeft? Dan zal je plant sneller uitdrogen en kapot gaan.

3. Verwijder dorre bladeren

Krijgt je plant wat verkleurde of dorre bladeren? Geen ramp. Trek ze voorzichtig los van de plant. Zo kunnen de bladeren niet verder rotten en de hele plant in gevaar brengen met ziektes. Je maakt ineens ook ruimte voor nieuwe bladeren aan de plant.

Winter = bloeiperiode voor vetplanten en cactussen

Krijgen je cactussen bloemetjes en komen er uit je vetplanten lange stengels? Geen paniek, dat is volstrekt normaal! In de wintermaanden komen succulenten in hun bloeiperiode en gaan ze dus bloemen maken. Je kan deze gerust laten staan. Na verloop van tijd, wanneer de bloemetjes uitgebloeid zijn en de resten beginnen te verwelken, kan je deze voorzichtig van de plant verwijderen.

De lente in zicht?

Hebben alle plantjes de winter goed overleefd? Goed zo! Nu er weer meer zonlicht in huis komt kan je de plantjes weer op hun vaste plaats zetten (maar vermijd te veel schaduw).
Verhoog het ritme van water geven ook weer wat, maar niet meer dan één keer per maand (tenzij het echt een hittegolf is geweest).

Het voorjaar is ook de ideale moment om je planten aan te sterken met meststoffen voor vetplanten en cactussen, en meststof voor je overige kamerplanten. Zo krijgen de plantjes de nodige voedingsstoffen binnen om weer een flinke groeispurt in te zetten.

Moeten je plantjes verpot worden? Ook dan is het voorjaar een goed moment. Alles over vetplanten en cactussen verpotten lees je op deze pagina.

Sansevieria

Sien

63,00 incl. btw

Sansevieria

Bobonne

46,00 incl. btw

Sansevieria

Katy

63,00 incl. btw

Calathea

Sis

41,00 incl. btw

Zamioculcas

Flo

33,00 incl. btw

Phlebodium

Ziggy

29,00 incl. btw

Pilea

Richie

29,00 incl. btw

Tradescantia

Cohen

23,00 incl. btw