(Veel)voorkomende problemen met vetplanten en cactussen

(Veel)voorkomende problemen met vetplanten en cactussen

Ziektes & schimmels

Vetplanten en cactussen zijn over het algemeen heel sterk en hebben niet zo snel last van ziektes. Als ze toch problemen ondervinden (los van een teveel aan water of een te weinig aan zonlicht), dan is de oorzaak meestal een schimmel of ongedierte.

In dat geval helpt het vaak al om je plant enkele dagen buiten te zetten in de frisse buitenlucht. Doe dit enkel in de zomer bij voldoende warme buitentemperaturen en zorg ervoor dat de planten niet nat worden bij regenachtige dagen. Op een droge plaats zetten, is dus de boodschap!

Helpt dat niet? Dan schakel je best over op bestrijdingsmiddelen die je in diverse tuincentra kan kopen.

Een cactus kan soms last krijgen van wolluis of schimmels. Meestal kan je dat probleem oplossen door de cactus onder een krachtige waterstraal te houden om hem weer schoon te maken. Let wel op dat je de cactus niet beschadigd.

Help! Mijn vetplant staat slap...

De twee meest voorkomende problemen kunnen zijn:

  1. Een gebrek aan zonlicht: plaats de succulent een tijdje op een plaats waar hij veel zonlicht krijgt. Let op, niet elke vetplant of cactus mag je zomaar in volle zon zetten. Kijk bij de specifieke verzorgingstips voor cactussen, Echeveria, Crassula, Haworthia en Aloë vetplanten voor de ideale hoeveelheid zonlicht.
  2. Een te weinig aan water: heb je de succulent al een tijdje geen water meer gegeven? Mogelijk moet je hem een beetje water bijgeven waardoor hij weer helemaal opkikkert. LET OP! Controleer zeker eerst even dat de kluit van de plant helemaal droog is door hem voorzichtig uit de pot te heffen. Als deze nog vochtig is (cfr. donkerdere kleur + vochtig gevoel), geef hem dan zeker geen water!

Tip: doe bij de volgende waterbeurt vloeibare meststof speciaal voor vetplanten en cactussen in je water. Daar kikkert je plantje zo weer van op!

Substral Cactus & Vetplanten plantenvoeding
Substral Cactus & Vetplanten plantenvoeding

Help! Mijn Haworthia heeft roze-witte vlekken in de kern...

Zou het kunnen dat er tijdens het water geven van je Haworthia wat druppels zijn blijven staan op de kern/rosette van de plant? Daardoor kunnen de bladeren beginnen te rotten en afsterven.

Volg de evolutie goed op en zodra de bladeren ietwat los komen te zitten, trek ze dan voorzichtig van de plant. Zo komt er ruimte vrij voor nieuwe bladeren en overleeft hopelijk je vetplant deze hindernis.

Help! Mijn vetplant verliest zijn kleur...

Substral Cactus & Vetplanten plantenvoeding
Substral Cactus & Vetplanten plantenvoeding

Over het algemeen no biggie! Waarschijnlijk heeft de plant wat te weinig zonlicht gehad. Plaats het vetplantje een tijdje op een plaats waar het veel zonlicht krijgt. Let op, niet elke vetplant of cactus mag je zomaar in volle zon zetten. Kijk bij de specifieke verzorgingstips voor cactussen, Echeveria, Crassula, Haworthia en Aloë vetplanten voor de ideale hoeveelheid zonlicht.

Tip: doe bij de volgende waterbeurt vloeibare meststof speciaal voor vetplanten en cactussen in je water. Daar kikkert je plant zo weer van op!

Help! Mijn vetplant is aan het verdorren...

Dat is een vervelend probleem! Mogelijk heeft de vetplant te weinig water gehad, maar misschien ook net te veel water. Je weet waarschijnlijk zelf of je de plant onlangs nog water hebt gegeven of niet. (Misschien geeft je partner of poetsvrouw je planten ook wel water zonder dat je het weet?).

Controleer of de kluit van de kamerplant nat (en donker) is door hem voorzichtig uit de pot te heffen. Is deze nog vochtig? Geef de plant dan enkele maanden geen water en zorgt dat het voldoende licht krijgt.

Heb je de vetplant net al maanden geen water gegeven? Dan is het tijd om de plant nog eens een goeie scheut water te geven. Let daarbij op dat er geen water op de bladeren blijft staan. Ook beter één keer een flinke hoeveelheid water dan regelmatig een beetje want daarvan gaat de plant rotten.

Andere mogelijkheden kunnen zijn dat de huidige pot voor je vetplant te klein is geworden en je deze moet verpotten.
Gebruik steeds speciale potgrond voor cactussen en vetplanten. Deze bevat immers de juiste samenstelling van voedingsstoffen en mineralen voor je succulenten. De volledige instructies om je vetplant te verpotten kan je op onze algemene verzorgingstips-pagina terugvinden.

Zoek je verzorgingstips over een specifieke vetplant of cactus?

Bestel jouw favoriete planten nu online op Plantiful

Essentials Line

Kies je voor een vetplant of cactus uit onze Essentials collectie? Dan haal je een musthave interieur accessoire in huis dat past in elke omgeving.

Design Collectie

Ben je op zoek naar een hip interieur accessoire of een stoer accent? Dan zijn deze succulenten met bijhorende designer pot zeker iets voor jou!

Combinaties

Kan je niet kiezen tussen al die mooie plantjes? Gelijk heb je! Bestel één van onze combinaties met succulenten. Want alleen is maar alleen…

Sempervivum planten

Staat je huis al vol met vetplanten? Dan is nu je terras, balkon en tuin aan de beurt met onze Sempervivum outdoor collectie!

Kamerplanten

Toch nood aan een grotere plant tussen al die succulenten? In onze pop-up store kan je hippe grote kamerplanten online bestellen.

Alle planten

Graag een overzicht van alle planten in onze webshop? Op deze pagina krijg je het volledige overzicht.

Wishlist 0
Continue Shopping
Send this to a friend