Sempervivum vetplanten verzorging

Heeft een Sempervivum vetplant veel zonlicht nodig?

Sempervivum vetplanten zijn de ideale balkonplant

Sempervivum vetplanten voor buiten hebben vaak erg mooie kleuren. Die kleuren behouden ze maar door voldoende zonlicht. Zorg daarom dat ze op een plaats staan, bijvoorbeeld op je terras of balkon, waar ze minstens 4 tot 6 uur zonlicht per dag opvangen. Ook deze vetplanten in volle zon plaatsen is geen enkel probleem voor deze kanjers. Het zijn terrasplanten die perfect tegen de (volle) zon kunnen. Ook op groendaken ze kunnen ze perfect overleven.

Zet je ze toch op een plaats met minder zonlicht, hou er dan rekening mee dat deze sempervivums een grauwe kleur krijgen en beginnen te fileren.

Moet ik mijn sempervivums (vetplanten voor buiten) water geven?

Sempervivums zijn typische vetplanten die weinig water nodig hebben. In principe nemen ze meer dan voldoende vocht op door de regen die valt (tenzij uiteraard je sempervivum planten op een terras of balkon onder onder een afdak staan).  Geef ze in dat geval niet meer dan één keer per maand een beetje water. Bij langdurige kurkdroge periodes mag je ook steeds (maar moet niet) wat water bijgeven. Ook hier telt, niet te veel, en niet te vaak, water geven.

Minstens even belangrijk is dat, wanneer je je sempervivum vetplanten buiten hebt geplant in een bloempot of kuip, dat het een goed doorlaatbare grond is. Het water moet weg kunnen uit de pot. Sempervivums houden niet van overmatige vochtigheid. Een steenachtige ondergrond zoals rotsen, korrels, steenpuin, … onder aan in je pot helpt er mee voor zorgen dat het water vlot weg kan uit de pot.

Het feit dat deze planten zo weinig water nodig hebben, maakt ze de ideale terrasplant omdat je ze ook tijdens de zomervakantie eigenlijk geen water hoeft te geven.

Sempervivum vetplanten voor buiten online bestellen bij Plantiful

Moet ik mijn Sempervivum vetplanten verpotten?

Sempervivum vetplanten zijn de ideale terrasplant

Een Sempervivum vetplant is een buitenplant die maar zeer traag groeit. Bovendien heeft deze vetplant niet veel eisen qua samenstelling van (pot)grond. In de natuur groeien ze vaak in erg arme grond, tussen de rotsen, in steenachtig gebied. Wel belangrijk is dat, wanneer je hem zou planten op het terras of balkon in een pot of kuip, je zorgt voor een goede afwatering (zie hierboven).

In principe moet je hem maar één keer om de drie jaar verpotten.
Gebruik steeds speciale potgrond voor vetplanten. Deze bevat immers de juiste samenstelling van voedingsstoffen en mineralen voor je succulenten. Geef je plant dus de juiste voeding om zo goed mogelijk verder te kunnen groeien. Je Sempervivum zal je dankbaar zijn!

De volledige instructies om je vetplant te verpotten kan je terugvinden bij onze algemene verzorgingstips.

Zie ook de volgende vraag: “Moet ik mijn Sempervivum vetplanten bemesten?“.

Moet ik mijn Sempervivum vetplanten bemesten?

In principe hoef je Sempervivum planten niet bij te mesten. Wil je ze echter toch wat sterker, mooier en beter laten groeien? Dan mag je ze af en toe (maximum 1 keer per twee maand) bijmesten met vloeibare meststof. Nog beter is dat je traagwerkende meststof in vaste vorm toevoegt. Zo wordt de meststof geleidelijk en over langere periode afgegeven aan de plant.

De sempervivum vetplant kan jaren in dezelfde grond blijven groeien, maar beter is dat je hem één keer per jaar verpot.

Sempervivum vetplanten zijn de ideale terrasplant

Wat doe ik met de uitgebloeide bloemen van de Sempervivum vetplant?

In de periode van april tot augustus hebben de Sempervivums vaak hele mooie kleurrijke bloemen. Na deze periode verdorren de bloemen echter.

Voor de gezondheid van de plant kan je deze best voorzichtig afknippen wanneer ze uitgebloeid zijn, zo dicht mogelijk bij de stam (cfr. zo dicht mogelijk bij de grond).

Mag/moet ik mijn Sempervivum binnen zetten?

NEEN. Sempervivum is een typische succulent voor buiten en hoort ook buiten. Zet je hem binnen, dan wordt hij ongelukkig (ja, planten hebben ook gevoelens!).

Sempervivum vetplanten zijn wintervast en kunnen perfect tegen de vrieskoude & sneeuw.

Sla je al onze goede raad toch in de wind en zet je je Sempervivum vetplant binnen? Dan verliezen ze snel hun kleur en fileren ze. Bovendien zijn ze daarna erg kwetsbaar (en gekwetst, gevoelens, weet je wel?) als je ze terug buiten zet.

Wat hebben we vandaag geleerd? Een Sempervivum vetplant is de ideale terrasplant. In een pot op het balkon, of in de volle grond in de tuin. Maar niet binnen.

Sempervivum vetplanten voor buiten online bestellen bij Plantiful

Mijn Sempervivum vetplant lijkt ziek, wat nu?

Sempervivum vetplanten zijn gemakkelijke buitenplanten met weinig onderhoud.

Loopt er toch iets mis met je favoriete planten, dan zijn dit de meest voorkomende zaken.

Heeft je vetplant voor buiten last van stengel- en wortelrot? Dan staat je plant te nat. Kijk zeker dat de pot waarin de Sempervivum staat, waterdoorlatend is, en bij voorkeur ook een steenachtige laag onderaan de pot heeft. Zie ook hoger op deze pagina.

Net zoals wel meer buitenplanten, krijgt deze vetplant voor buiten wel eens het gezelschap van insecten.
Bladluizen durven zich al wel eens te huisvesten op de zachte plantdelen. Deze kan je behandelen met specifieke insecticiden.
Een ander diertje is de rode spint. Dit zijn minuscule insecten waarvan vooral het spinsel zichtbaar is, behandel je ook met specifieke insecticiden (cfr. acaricide).
Tot slot durven ook slakken wel eens een bezoek te brengen aan je Sempervivums. Je herkent vooral de slijmsporen. Het strooien van slakkenkorrels ronde planten verhelpt het probleem.

Vergis je niet!
Zie je witte spinnenwebachtige beharing over de bladtoppen? Dan is dat geen ziekte. Het uit de bloembladeren uitgescheiden vocht verhardt zich tot kleurloze draden die de rozetten een spinnenwebachtig aanzien geven. Door het netwerk van draden, die van punt tot punt lopen, heeft het plantje bijzondere geometrische figuren als driehoeken, vierkanten, vijf- en zeshoeken. Dit soort web dient om vochtdruppels op te vangen waardoor de plant minder snel gaat rotten.

Sempervivum vetplanten voor buiten online bestellen bij Plantiful

Koop jouw Sempervivum vetplanten voor buiten eenvoudig online op Plantiful.be

De Plantiful vetplantjes worden hand-picked geselecteerd uit de serres van onze Belgische kweker.
Speciaal voor jou.

Bekijk hier alle Sempervivum vetplanten voor buiten.

Wishlist 0
Continue Shopping
Send this to a friend