Lentetips voor jouw vetplanten en cactussen

Lentetips voor jouw vetplanten en cactussen

De lente: met deze tips kickstart je jouw vetplanten en cactussen voor het nieuwe seizoen!

Hoewel vetplanten en cactussen over het algemeen weinig aandacht vragen, is de periode rond april het moment om toch even je planten de extra aandacht te schenken die ze verdienen. Op die manier ben je zeker dat je weer een heel jaar kan genieten van je plantjes.

Verpotten nodig?

De maanden april tot en met juni is de periode waarin je vetplanten en cactussen mag verpotten. Toch is het beter ze vroeger te verpotten (april) dan later (juni).

In principe verpot je kamerplanten om de drie jaar. Als je een plant hebt jonger dan drie jaar kan het zijn dat je hem toch al eens sneller moet verpotten. Dat zie je dan als de wortels uit het potje komen of de plant het volledige potje in beslag neemt.

Waarom moet je deze kamerplanten verpotten?

Planten in de vrije natuur kunnen alle richtingen uit met hun wortels, op zoek naar de nodige voedingsstoffen en mineralen. In een potje hebben ze die ruimte niet. Bovendien zal de grond in je potje verzadigd raken met kalk van het gietwater en resten van de meststoffen.
De potgrond vernieuwen en aanvullen zorgt er voor dat het vetplantje of de cactus weer alle nodige voedingsstoffen heeft om verder te groeien en te bloeien.

Hoe ga je nu concreet aan de slag?

Kies een pot die 20% a 30% groter is dan de huidige pot.
Gebruik ook zeker speciale potgrond geschikt voor vetplanten en cactussen.
Alle details hoe je aan de slag gaat lees je hier.

Geef extra meststof

Nu de figuurlijke winterslaap van de plantjes achter de rug is, kan je weer starten met het geven van extra meststof en plantenvoeding. Gebruik hiervoor speciale plantenvoeding voor vetplanten en cactussen die je in het water doet tijdens je gietbeurt.

Je kan deze plantenvoeding gebruiken van maart tot en met september, en om de paar gietbeurten toepassen. Voeg de meststof niet bij elke gietbeurt toe want dan gaat de plant oververzadigd raken.

Verwijder dorre bladeren

Heeft de winterperiode wat sporen achtergelaten in de vorm van dorre bladeren? Trek deze voorzichtig van de plant. Zo komt er niet alleen ruimte voor nieuwe blaadjes, maar op deze manier loop je ook niet het risico dat de dorre blaadjes de rest van de plant aanzet tot rot.

Een flinke waterbeurt

De start van de lente is ook het moment om de planten nog eens goed nat te zetten (tenzij je ze pas nog water hebt gegeven). Noteer dit moment in je agenda zodat je over een maand opnieuw je planten water geeft. Geef ze zeker niet sneller water, zodat de aardkluit de kans heeft om volledig op te drogen. Anders heb je kans op wortelrot.

Hou bij het water geven steeds alle basisregels met gieten in acht.

Tip: gebruik een cactustang

Moeten de cactussen uit hun bloempot gehoffen worden en heb je geen zin om je te laten prikken?
Dan nog even deze pro-tip: gebruik een gekromde tang om het plantenpotje uit de bloempot te heffen, of zoals wij het noemen, de cactustang die je hier online kan kopen.

You gotta nourish to flourish 

Ben je nog op zoek naar een uitbreiding van jouw vetplantjes of cactussen?

Maak dan snel je keuze op de Plantiful webshop.
De Plantiful vetplantjes & cactussen worden met veel liefde verzorgd en verpakt.
Jouw gekozen plantjes worden hand-picked geselecteerd uit de serres van onze Belgische kweker.

Plantiful Essentials Collection

Essentials line

Kies je een vetplant of cactus uit onze Essentials collectie? Dan haal je een musthave interieur accessoire in huis dat past in elke omgeving.

Plantiful Design Collectie

Design collectie

Ben je op zoek naar een hip interieur accessoire of een stoer accent? Dan zijn deze succulenten met bijhorende designer pot zeker iets voor jou!

Plantiful Plantenboxen

Plantiful mixen

Kan je niet kiezen tussen al die mooie plantjes? Gelijk heb je! Bestel één van de combi boxen met succulenten. Want alleen is maar alleen!

Login

Lost your password?

Send this to a friend