Kunnen planten ook pijn voelen?

Kunnen planten ook pijn voelen?

Ja, ook planten kunnen voelen...

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het feit of planten al dan niet kunnen voelen.

Intussen komt een Amerikaans onderzoek met interessante conclusies: planten hebben 5 zintuigen, maar kunnen ook communiceren met elkaar!

Onderstaande zintuigen werden reeds ontdekt bij planten:

 1. PROEVEN
  Planten proeven met hun wortels, om te kijken welke voedingsstoffen er in de grond zitten. Zo zullen ze hun wortels sterker ontwikkelen op plaatsen waar er meer voedingsstoffen in de grond zitten, dan in arme grond.
 2. VOELEN
  Een aantal planten beschikken over het “touch-gen” en kunnen aanraking waarnemen. Denk maar aan de venusvliegenval en het kruidje-roer-me-niet die hun bladeren onmiddellijk dichtplooien na aanraking.
 3. HOREN
  Alvorens je op zoek gaat naar een plant met oren, het gaat hier om de geluidstrillingen. 😉 Onderzoekers hebben het geluid nagebootst van een rups die aan bladeren knaagt en afgespeeld bij de Arabidopsis thaliana plant. De plant reageerde daarop door antistoffen, een soort van natuurlijke pesticiden zeg maar, aan te maken om de rupsen weg te jagen.
 4. ZIEN
  Planten kunnen uiteraard niet zien zoals mensen of dieren, maar het is algemeen geweten dat ze naar het licht groeien. Wanneer ze overwoekerd worden door planten in de buurt zullen ze al hun energie steken in de groei van de stam, zodat ze groter worden dan de planten die nabijgelegen staan, en niet in de groei van zijn bladeren.
  Ook zijn er tal van experimenten uitgevoerd waarbij plantjes zelfs in een donkere camera, met één klein lichtpuntje van het sleutelgat, de plant zich alsnog richt naar het lichtpunt dat door het sleutelgat komt.
 5. RUIKEN
  Een plant die beschadigd wordt, bijvoorbeeld na een hapje van een dier, verspreidt geurstoffen (een soort van plantenhormonen). Die geuren worden waargenomen door zijn eigen takken in de buurt, maar ook door andere planten in de nabijheid. Onderzoek wees uit dat daardoor de stekels van bijvoorbeeld de Acacia boom groter waren gegroeid in de buurt van plaatsen waar giraffen aan de takken hadden gegeten, bij wijze van natuurlijk afweermechanisme.

Overlevingsmechanismen van planten

Al deze zaken zijn uiteindelijk vernuftige overlevingsmechanismen van de plant. Een plant kan jammer genoeg niet zomaar op de vlucht slaan als hij in gevaar is, maar hij kan zich met bovenstaande functies wel wapenen op een zo groot mogelijke overlevingskans.

You gotta nourish to flourish 

Wil jij ook graag een vetplantje of cactus met de nodige liefde verzorgen?

Maak dan snel je keuze op de Plantiful webshop.
De Plantiful vetplantjes & cactussen worden met veel liefde verzorgd en verpakt.
Jouw gekozen plantjes worden hand-picked geselecteerd uit de serres van onze Belgische kweker.

Plantiful Essentials Collection

Essentials line

Kies je een vetplant of cactus uit onze Essentials collectie? Dan haal je een musthave interieur accessoire in huis dat past in elke omgeving.

Plantiful Design Collectie

Design collectie

Ben je op zoek naar een hip interieur accessoire of een stoer accent? Dan zijn deze succulenten met bijhorende designer pot zeker iets voor jou!

Plantiful Plantenboxen

Plantiful boxen

Kan je niet kiezen tussen al die mooie plantjes? Gelijk heb je! Bestel één van de combi boxen met succulenten. Want alleen is maar alleen!

Login

Lost your password?

Send this to a friend