4 basis verzorgingstips voor je vetplanten en cactussen

4 basis verzorgingstips voor je vetplanten en cactussen

4 basis verzorgingstips voor je vetplanten en cactussen

Vetplanten en cactussen zijn helemaal in! Heb je deze plantjes zelf ook al in huis gehaald? Dan zetten we graag nog enkele basistips op een rijtje voor jou. Zo kan je zolang mogelijk genieten van deze uitzonderlijke plantjes.

1. Weinig water. Seriously...

De belangrijkste doodsoorzaak van je vetplant of cactus is een teveel aan water. Geef je plant best niet meer dan één keer per maand water, in de winter mag je zelfs enkele maanden overslagen (okt. – mrt.).*

Als je water geeft, geef je best een flinke scheut dan kleine beetjes (of zet ze even in de lavabo of bad met flinke bodem water). Zorg ook zeker dat er geen water in de bloempot onderaan blijft staan. Tussen elke gietbeurt moet de aardkluit terug helemaal droog komen te staan. Een vetplant of cactus met constant vochtige wortels zullen snel rotten.
Als je water geeft met de gieter, zorg dan dat er geen water op de bladeren of in de randjes blijft staan, want dan kan de plant rotten.

Wanneer de plant pas echt water nodig heeft zullen zijn bladeren slapper worden en een beetje “verschrompelen”. Enkele dagen na de flinke waterbeurt zal de plant zich al terug hersteld hebben alsof er niets aan de hand was.

We raden steeds aan om de plantjes in de ochtend water te geven zodat ze dankzij het zonlicht aan fotosynthese kunnen doen. Liefst met regenwater op kamertemperatuur. Is dit niet mogelijk? Gebruik dan kraantjeswater op kamertemperatuur.

Heb je thuis last van drogere lucht? Zorg er dan voor om je plantjes af en toe te verstuiven. Blaadjes kunnen langs de buitenkant ook opdrogen door een te droge lucht.

LET OP: dit is ook afhankelijk van de omstandigheden in huis (temperatuur, vloerverwarming, vochtigheid, …). Lees er meer over bij onze verzorgingstips.

2. Voldoende zonlicht

De meeste vetplanten en cactussen zijn afkomstig uit Zuiderse landen en woestijnen. Deze plantjes hebben dan ook nood aan een plaatsje in huis dat kan genieten van voldoende zonlicht (halfzon tot volzon). Staan ze toch op een plaats met minder daglicht? Dan zullen hun kleurtinten vervagen.

Een plant die minder licht krijgt heeft (nog) minder water nodig dan een plant die veel daglicht krijgt.

3. Klein onderhoud

Het voordeel van de vetplantachtigen is dat ze zeer weinig aandacht, en dus ook weinig onderhoud vergen. Naar cactussen moet je zelfs amper omkijken. Bij vetplanten moet je af en toe checken of er geen dorre bladeren aan de plant hangen. Als dat het geval is kan je deze best voorzichtig van de plant lostrekken zodat er niet alleen ruimte komt voor nieuwe blaadjes, maar op deze manier loop je ook niet het risico dat de dorre bladeren de rest van de plant aanzet tot rot. Lees meer over het klein onderhoud van succulenten.

4. Jaarlijkse lenteboost

Eén keer per jaar, in de periode half maart – april, verdienen je vetplanten wat meer aandacht. Hun winterslaapperiode is dan ook achter de rug en de planten maken zich klaar om opnieuw volop te groeien in de zomerperiode die er aan komt.

Als het nodig is om de vetplant of cactus te verpotten zijn de maanden maart en april uitermate geschikt. Gebruik hiervoor geen gewone potgrond, maar potgrond speciaal voor cactussen en vetplanten.

In deze periode kan je t.e.m. september bij je gietbeurt extra meststof (speciaal voor vetplanten en cactussen) toevoegen aan het water zodat je plantjes zeker alle nodige voedingsstoffen hebben om verder te groeien.

Meer weten over de verzorging van je vetplanten en cactussen?

Op Plantiful.be kan je alle details terugvinden.
Net zoals wat je moet doen bij veelvoorkomende problemen bij vetplanten en cactussen, zoals bijvoorbeeld wolluis.

Zijn vetplantjes en cactussen helemaal iets voor jou?

Maak dan snel je keuze op de Plantiful webshop.
De Plantiful vetplantjes & cactussen worden met veel liefde verzorgd en verpakt.
Jouw gekozen plantjes worden hand-picked geselecteerd uit de serres van onze Belgische kweker.

Plantiful Essentials Collection

Essentials line

Kies je een vetplant of cactus uit onze Essentials collectie? Dan haal je een musthave interieur accessoire in huis dat past in elke omgeving.

Plantiful Design Collectie

Design collectie

Ben je op zoek naar een hip interieur accessoire of een stoer accent? Dan zijn deze succulenten met bijhorende designer pot zeker iets voor jou!

Plantiful Plantenboxen

Plantiful mixen

Kan je niet kiezen tussen al die mooie plantjes? Gelijk heb je! Bestel één van de combi boxen met succulenten. Want alleen is maar alleen!

Login

Lost your password?

Send this to a friend